умови здійснення підприємницької діяльності в україні

умови здійснення підприємницької діяльності в україні


Андріанова В.В., Меметов Е.Е. ОСОБЛИВОСТІ ЗДІЙСНЕННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ У СУЧАСНИХ УМОВАХ ГОСПОДАРЮВАННЯ. 1. Вступ Відомо, що економічна могутність і безпека держави, насамперед, визначаються життєвим рівнем її на-селення. Розвиток підприємницької діяльності спрямований саме на досягнення такого результату, тому що при низькому життєвому рівні, відсутності платоспроможного попиту, підприємницька діяльність втрачає свій сенс.  2. Постановка завдання Мета статті – визначити особливості здійснення підприємництва в Україні у сучасних умовах господа-рювання, відокремити деякі проблеми, які заважають його розвитку, та запропонувати шляхи їх вирішення.


Большая электронная база правовых знаний, содержащая нормативно-правовую библиотеку кодексов, законов, подзаконных актов министерств и ведомств, судебной практики, международных актов, научно-практические комментарии к основным законодательным актам Украины, сборник стандартов, нормативов, классификаторов, регламентных и прочих технических условий в сфере стандартизации, метрологии, сертификации и оценки соответствия, шаблоны договоров, исковых заявлений и прочей правовой документации, юридическая литература в электронном виде, историко-правовые документы, среди которых Статьи Богдана Хмельниц


Закон України «Про підприємництво». Стаття 1. Підприємництво в Україні. Підприємництво - це безпосередня самостійна, систематична, на власний ризик діяльність по виробництву продукції, виконанню робіт, наданню послуг з метою отримання прибутку, яка здійснюється фізичними та юридичними особами, зареєстрованими як суб'єкти підприємницької діяльності у порядку, встановленому законодавством.  Для здійснення підприємницької діяльності, що ліцензується, необхідно отримати відповідну ліцензію та дотримуватися певних умов і правил здійснення даного виду діяльності (ліцензійних умов). Перелік видів діяльності, яка підлягає ліцензуванню, наведено в Законі України «Про підприємництво».


Все розмаїття підприємницької діяльності можна класифікувати за такими ознаками. Залежно від форми власності підприємницька діяльність здійснюється в приватній, державної, муніципальної та інших формах власності. Приватна власність - це майно, що належить фізичним та юридичним особам. Приватне підприємництво - форма здійснення економічної активності від імені підприємства (якщо воно зареєстровано в цій якості) або підприємця (якщо така діяльність здійснюється без найму робочої сили, у формі індивідуальної трудової діяльності). Державна власність - це форма власності на засоби виробництва, при


Відносини, пов'язані зі здійсненням підприємницької діяльності, регулюються цим Законом та іншими законодавчими актами України. Розділ II УМОВИ ЗДІЙСНЕННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ. Стаття 8. Державна реєстрація підприємництва. Державна реєстрація суб'єктів підприємницької діяльності , крім об'єднань юридичних осіб, що здійснюють свою діяльність в Україні на умовах угод про розподіл продукції, проводиться у виконавчому комітеті міської, районної в місті ради або в районній, районній міст Києва і Севастополя державній адміністрації (далі - органи державної реєстрації) за місцезн


Водночас в Україні не визначено цілу низку науково-теоретичних питань щодо концептуальних підходів до правового регулювання підприємницької діяльності. Безсистемне прийняття дрібних законодавчих актів викликало протиріччя і дублювання норм різних галузей права з питань підприємницької діяльності.  Здійснення підприємницької діяльності, так би мовити, у чистому вигляді є специфічним процесом, функцією особливого виду. У звичайних умовах господарського обороту кожний господарюючий суб’єкт відчуває себе впевнено і поводить себе так само, як і інші. Причому ці інші суб’єкти господарювання зазвичай і чекають від нього саме такої поведінки.


Підприємництво в Україні здійснюється в будь-яких організаційних формах, визначених законами України, на вибір підприємця.  Умови здійснення підприємницької діяльності. Стаття 8. Державна реєстрація підприємництва. Державна реєстрація суб'єктів підприємницької діяльності, крім об'єднань юридичних осіб, що здійснюють свою діяльність в Україні на умовах угод про розподіл продукції, проводиться у виконавчому комітеті міської, районної в місті ради або в районній, районній міст Києва і Севастополя державній адміністрації (далі - органи державної реєстрації) за місцезнаходженням або місцем проживання даного суб'єкта, якщо інше не передбачено законом.


5. Умови здійснення підприємницької діяльності. 6. Господарська, економічна і соціальний діяльність підприємства. 7. Припинення діяльності підприємства. Перелік посилань. 1. Поняття підприємницької діяльності, її ознаки та принципи.  Конституцію України вперше закріпила кожним декларація про підприємницьку діяльність, не заборонену законом (>ст.42 Конституції). Проте діяльність із виготовлення та реалізації наркотичних коштів, зброї та боєприпасів вибухових речовин, і навіть з виготовлення цінних паперів і надходження знаків відбувається лише державними підприємствами (ст.4 Закону «Про підприємництво»).


Обмеження діяльності підприємства в Україні. Обмеження за видами діяльності ІП, підприємницької та господарської діяльності підприємства в Україні.  Право на здійснення підприємницької діяльності, не забороненої законом, має фізична особа з повною цивільною дієздатністю.Обмеження права фізичної особи на здійснення підприємницької діяльності встановлюються Конституцією України та законом. Види обмеження господарської діяльності.  Заняття певними видами економічної діяльності можливо тільки за умови отримання ліцензії на право здійснювати цю діяльність (банківська справа, фінансові послуги, будівництво, освіту та багато інших).


Для здійснення підприємницької діяльності підприємець має право укладати з громадянами договори про використання їх праці. При укладенні трудового договору підприємець зобов'язаний забезпечити умови й охорону праці та оплату не нижче встановленого в державі мінімального прожиткового рівня, а також інші соціальні гарантії, включаючи соціальне, медичне страхування і соціальне забезпечення згідно з чинним законодавством. При втраті працездатності підприємець забезпечує потерпілому відшкодування витрат у випадках і порядку, передбаченому чинним законодавством. Підприємці як суб'єкти підп


Підприємницьку діяльність регламентують також Закони України "Про власність", "Про господарські товариства", "Про селянське (фермерське) господарство", "Про обмеження монополізму і недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницької діяльності", "Про ліцензування певних видів господарської діяльності", "Про державну підтримку малого підприємництва" та ін.  Основні недоліки правового забезпечення підприємництва в Україні такі.  Загальні правові, економічні та соціальні засади здійснення підприємницької діяльності громадянами та юридичними особами, встановлення гарантій свободи підприємців та їх державна підтримка регулюються Господарським кодексом України.


Виклад основного матеріалу. Умовами здійснення підприємницької діяльності згідно зі ст. 50 Цивільного ко-дексу України (далі – ЦК) є повна цивільна дієздатність фізичної особи та державна реєстрація. Обмеження пра-воздатності можливе лише у випадках і в порядку, визна-чених законом. За законодавством України фізична особа може бути частково обмежена у правоздатності, але не позбавлена правоздатності в цілому. При цьому цивіль-на правоздатність може обмежуватися тільки на певний строк.


1. Суть підприємництва та умови його здійснення. 2. Організаційні основи підприємництва в Україні. 3. Підприємство та його види. Питання для самостійного опрацювання. 1. Проблема банкрутства підприємств. 2. Законодавство про банкрутство. Суть підприємництва та умови його здійснення.  Визначення підприємницької діяльності дається у Господарському кодексі України. У статті 42 цього Кодексу зазначається, що це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних та соціальних результатів та одержання прибутку.


Юридична бібліотека України. ⇒ Науково-практичні коментарі кодексів України. ⇒ Навчальні посібники з права України.  2. Законом можуть бути встановлені умови використання власником свого майна для здійснення підприємницької діяльності. Власник згідно положень статті, що коментується, має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків встановлених законом. Це право передбачає вільне використання власником своїх здібностей і майна для підприємницької та іншої не забороненою законом економічною діяльністю.


Метою курсової роботи є дослідження підприємництва як специфічна форма розвитку економічної системи, її рушійна сила. Завданнями роботи є: - визначення сутності та функцій підприємництва; - окреслення принципів та передумов здійснення підприємництва; - дослідження середовища здійснення підприємницької діяльності; - виявлення видів і сфер підприємницької діяльності; - опис основних організаційно-правових форми підприємництва в Україні; - пояснення основних засад державної політики підтримки та сприяння розвитку підприємництва.


В умовах формування підприємницьких структур, зокрема в Україні, де існував монополізм державного сектору економіки, особливо важливого значення набуває чітке визначення прав, обов'язків та відповідальності підприємців. Це потребує розробки законодавчих актів, а також правового, матеріального, фінансового, соціально-економічного та організаційного регулювання розвитку підприємницької діяльності з боку держави.  створювати для здійснення підприємницької діяльності будь-які види підприємництва; купувати повністю або частково майно та набувати майнових прав


, іноземні юридичні особи можуть здійснювати туроператорську діяльність на території України тільки шляхом створення своїх представництв відповідно до законодавства України та за умови отримання останніми ліцензії на туроператорську діяльність (ст. 37 Закону про туризм). По-третє. , діяльність з організації та забезпечення реалізації турпродукту або окремих туристичних послуг для туроператора має бути виключною.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

как русифицировать cimco edit 8

3750 приказ мо рф

check you архив фото