уповільнення росту мікроорганізмів фітонцидами рослин

уповільнення росту мікроорганізмів фітонцидами рослин


Фітонциди — це фітоорганічні речовини (альдегіди, кетони, складні ефіри тощо), які виділяють рослини. Вони здатні пригнічувати розвиток бактерій і мікроскопічних грибів і навіть вбивати їх. Фітонциди одних видів рослин можуть лише гальмувати ріст і розмноження мікроорганізмів, інших — вбивати збудників хвороб. Переважна більшість рослин виділяє леткі фітонциди, які згубно впливають на мікроорганізми на відстані. Деякі рослини виділяють фітонциди лише при пошкодженні їхньої тканини. Влітку 1 га листяного лісу виділяє в середньому на добу 2 кг фітонцидів, шпилькового — 5 кг (В. П. Тульчинська, С


Фітонциди не дозволяють мікроорганізмам створювати власні механізми захисту. Істотно, що при цьому генетичний апарат мікроорганізмів не змінюється, тобто фітонциди не володіють мутагенними властивостями.  Фітонциди - універсальне явище в рослинному світі. Будь-яка рослина - від бактерій до квіткових - продукує фітонциди, і ці речовини надзвичайно різноманітні по своїй хімічній природі.  У цибулинних рослин з сімейства амарилісові і лілійні інтенсивний ріст і бутонизация в кімнатних умовах частіше припадають на зимовий час, тому активність летючих виділень у них посилюється з кінця грудня по першу половину січня.


Фітонциди - один з чинників природного імунітету рослин (рослини стерилізують себе продуктами своєї життєдіяльності).  Захисна роль фітонцидів виявляється не тільки в знищенні мікроорганізмів, але і в придушенні їх розмноження, в негативному хемотаксисе рухомих форм мікроорганізмів, в стимулюванні життєдіяльності мікроорганізмів, які є антагоністами патогенних форм для даної рослини, в відлякуванні комах і т. п. Гектар соснового бору виділяє в атмосферу близько 5 кілограмів летючих фітонцидів на добу, ялівцевого лісу - близько 30 кг / доб, знижуючи кількість мікрофлори в повітрі.


Механізми самозахисту рослин. Фітонциди - перша лінія оборони. Автор терміну фітонциди Б. П. Токін виявив, що леткі сполуки розтертих в мезгу тканин цибулі і часнику вбивають інфузорій та інших одноклітинних тварин. Фітонциди летючі речовини рослин, які вбивають мікроорганізми. Фітонциди утворюють багато рослин. Наприклад, добре відомо, що летючі речовини хвойних дерев благотворно діють на здоров'я. А в екстрактах летючих речовин евкаліпта , який широко використовується в медицині, виявлено 270 органічних сполук: органічні кислоти, ефіри, альдегіди, терпеноїди, феноли, сполуки, що містять


Використання мікроорганізмів у захисті рослин пов’язане насамперед з ім’ям І. І. Мечникова та його науковими дослідженнями в 70-ті роки ХІХ сторіччя. Саме в цей період у південних регіонах Росії спостерігалися спалахи розмноження хлібного жука. Вивчаючи шкідника, Мечников спостерігав загибель його личинок від мікроскопічного гриба, якого він назвав у 1878 році зеленою мускардиною (Metaerhizium anisopline).


Кінетика росту мікроорганізмів. Крива росту клітинної популяції. Кількісні показники ферментаційних процесів: утворення тепла, вміст кисню та вуглекислого газу.  Д. уповільнення росту. Є. Лаг-фаза. 3. В залежності від джерела отримання вуглецю мікроорганізми поділяють на  мікроорганізмів – антагоністів у ризосфері рослин. Виділення мікроорганізмів методами змиву та методом розведення і висіву на селективні поживні середовища. Отримання чистих культур мікроорганізмів.  Визначення чутливості мікроорганізмів до фітонцидів. 5. Вивчення впливу умов культивування на фізіологічну активність мікроорганізмів –продуцентів. Визначення ферментативної активності оксидази і каталази мікроорганізмів.


РІСТ І РОЗВИТОК РОСЛИН - Дослідження фізіологічних процесів, які відбуваються в рослинах, пізнання механізмів інтеграції фізіологічних функцій на рівні цілісного рослинного організму.  Ріст - незворотнє збільшення лінійних розмірів, поверхні, об’єму, маси рослинного організму, новоутворення структур цитоплазми, що відбувається у клітинах. Найбільш помітним виявом активного життя рослин є ріст. Д.О. Сабінін (1963) перший визначив ріст як процес, основою якого є новоутворення елементів структури, що приводить до збільшення розмірів або маси рослини, але визначення росту як "процесу необерненого збільшення ваги або розмірів органа" не можна вважати достатнім.


Рослини, своєю чергою, дістають від мікроорганізмів продукти мінералізації органічних решток. Встановлено, що ризосферні мікроорганізми можуть також виробляти тіамін, ціанкобаламін, рибофлавін, пири- доксин, пантотенову кислоту та інші вітаміни. Деякі мікроби синтезують також ростові речовини — гетероауксини і гіберилін.  Мікрофлора ризосфери разом з цим є своєрідним біологічним бар'єром, який впливає на взаємовідносини вищих рослин і паразитів. Використовуючи поживні речовини, ці мікроорганізми перешкоджають розвиткові фітопатогенних мікробів у грунті, оскільки чимало сапрофітів є антагоністами збудників захворювань і пригнічують їхній розвиток.


У очищенні повітря від мікроорганізмів провідну роль відіграє газоподібна форма фітонцидів - леткі органічні речовини [1]. Для їхнього визначення використовують кількісні та якісні методи. До якісних належить метод тест-культур. Як тестову культуру використовують певні штами мікроорганізмів, або певний вид найпростіших. Методи поділяють на ті, що використовують у польових умовах та в лабораторних, що проводять на інтактних (непошкоджених) рослинах та на подрібненій масі, тобто визначають фітонцидну активність (ФА) первинних або вторинних фітонцидів.  Для цього разом з фітонцидною активністю рослин у різні періоди вегетації визначають чутливість інфузорій до 40 % розчину формальдегіду.


Взаємодія ґрунтових мікроорганізмів і рослин має як позитивні, так і негативні аспекти: Позитивна дія: - трансформація органічних решток, - синтез гумусу, - постачання рослинам біологічно активних сполук, що стимулюють їх ріст і розвиток, - детоксикація органічних і неорганічних забруднень, - синтез протимікробних речовин, які пригнічують розвиток фітопатоген-них мікроорганізмів. Негативні аспекти. При порушенні функціонування біоценозів природними або антропогенними факторами (високі дози мінеральних добрив, засоби хімічного захисту рослин, порушення сівозмін або монокультура): - змінюється р


Роль фітонцидів у явищах імунітету рослин протягом ряду років вивчається Д.Д.Вердеревським, який дійшов висновку, що ведуче значення у захисті живого тіла рослин як від збудників паразитарних хвороб, так і від комплексу сапрофітних гнильних мікробів мають їх фітонцидні особливості. Однак на шляху експериментального обґрунтування цього дуже важливого висновку є серйозні методичні труднощі, тому що хімічна природа фітонцидів усе ще недостатньо вивчена.  Ці речовини утримуються в рослинах у концентраціях, достатніх для пригнічення росту багатьох мікроорганізмів. Вони є продуктами нормального обміну рослинної тканини і тому можуть бути названі конституційними інгібіторами.


Також описано морфологію, фізіологію мікроорганізмів і рослин, використан-ня мікроорганізмів у мікробних біопрепаратів у сільському госпо-дарстві. ISBN 978-966-7906-49-8. © С.Д.Петренко, О.В.Петренко, 2009.  Д.А.Сабініним встановлені закономірності росту і розвитку рослин, розроблена адсорбційна теорія засвоєння кореневою системою мінеральних речовин. В.М.Любименко дослідив утворення хлорофілу та фотоперіодизму рослин. М.О.Максимов вивчив посухостійкість рослин.


Повітря, насичене фітонцидами цих рослин, піде на користь і здоровим людям: підвищиться функціональна активність організму, зростуть його захисні сили. Лавр благородний допомагає при спастичних станах. Людям з підвищеною нервовою збудливістю рекомендується вирощувати в будинку материнку, змієголовника, лаванду, мелісу, монарду, які мають заспокійливу дію.  Полягає вона в штучному уповільненні росту рослин. Форма крони і структура гілок у них такі ж, як у великих дерев, а за розмірами вони не перевершують звичайних кімнатних рослин. У домашніх умовах також вирощують інжир (фігове дерево), яке при хороших умов може дати кілька кілограмів смачних, поживних дієтичних плодів.


Можна, наприклад, покращити ріст анаеробів у присутності повітря шляхом додавання речовин (наприклад, аскорбінової кислоти), що знижують окисно-відновний потенціал середовища, і навпаки, можна культивувати аеробів в анаеробних умовах, збільшуючи rH2 середовища шляхом введення речовин, які характеризуються окисними властивостями.  Впливають на мікроорганізми вибірково: сік якої-небудь рослини згубний для одних мікробів і нешкідливий для інших. Хімічна природа фітонцидів, очевидно, дуже різноманітна.  У даний час фітонциди знаходять застосування у медицині для боротьби з хвороботворними мікробами.


Фітопатогенні мікроорганізми. Мікрофлора лікарських рослин і рослинної сировини. Мікроорганізми є постійними супутниками не тільки людини і тварин, але і, в рівній мірі, вищих рослин, зокрема використовуваних як лікарська сировина. В Україні використовується більше 200 видів лікарських рослин.  Мікроорганізми-епіфіти не заподіюють шкоди рослині, а в деяких випадках складають конкуренцію фітопатогенних мікробів. Як джерела живлення епіфітна мікрофлора утилізує виділення рослин і різні їх поверхневі забруднення.  Це пояснюється тим, що при фітоплазмозах порушується ріст і розвиток рослин, спостерігається карликовість.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

как русифицировать cimco edit 8

3750 приказ мо рф

check you архив фото