українські землі під владою литви та польщі шпаргалки

українські землі під владою литви та польщі шпаргалки


5 Українські землі у складі Великого князівства Литовського та інших держав. Початок литовської доби (копия). Розвиток культури. Соціально-економічне становище (копия). Українські землі у складі Литви та Польщі (копия). Унії. Українські землі у складі Московської держави та ін. (копия). 12 Українські землі (кін. ХVІІІ — І пол.  На середину ХІІІ ст. Міндовґ підкорив своїй владі землі Чорної Русі (Гродно, Слонів та ін.) і частину Білої, а також примусив визнати свою владу Полоцьких, Вітебських і Мінських князів. У 1242 і 1249 рр. Міндовґ завдав поразок монголам, що підняло й скріпило його авторитет.


Загарбання українських земель Литвою і Польщею сприяло значному напливу до українських міст іноземних колоністів польського, литовського і німецького походження, які отримували від влади широкі політичні і соціально-економічні права і привілеї за рахунок обмеження прав корінного населення. Так, міщани українського походження обмежувалися у праві займатися торгівлею, їм був заборонений доступ у деякі ремісничі цехи.


Протягом багатьох десятиліть ці землі переходитимуть від Литви до Польщі й навпаки, аж поки ці держави не вирішать об'єднатися. Згодом про свої наміри приєднати до Литви «всю Русь» заявив брат Любарта, литовський князь Ольгерд (1345-1377 рр.), який у 50-60-х рр. XIV ст. поширив свою владу на Чернігівщину, Сіверщину, Київщину та Переяславщину5. 1362-1363 рр. він здійснив успішний похід проти монголо-татар на Поділля й на р. Сині Води (Синюха) завдав поразки ханам Хачебею, Кут-лобугу й Дмитру6. Після цього Поділля було приєднане до Великого князівства Литовського, а панування Золотої Орди н


Українські землі у складі Польщі 1919—1939 — частина етнічних українських територій, що знаходились під окупацією Польської Республіки у період між Першою та Другою світовими війнами. Перша світова війна 1914—1918 років знову порушила польське питання на міжнародній арені. Як центральні держави, так і Росія обіцяли полякам у майбутньому ті чи інші форми автономії.


Українські землі у складі Великого князівства Литовського. Устрій українських земель. Політика Литви в українських землях. Від Литовсько-Руської до Польсько-Литовської держави. Кревська унія. Ліквідація удільного устрою.  Проте, як свідчила доля Галичини, що першою потрапила під владу Польщі, з переходом українських земель від Литви до Польщі було поставлено під сумнів саме існування українців як окремої етнічної спільності. Між XIVі XVIст. на авансцену вийшли країни, які в наступні століття визначатимуть долю України. Спочатку вражаючих успіхів на Україні добилася Литва, правління якої виявилося найбільш прийнятним для українців. Але більш численна й агресивна польська шляхта поступово витіснила литовців з України.


Українські землі у складі Великого князівства Литовського. Перехід українських земель під владу Литви. Литовці у XIII—XIV ст. дуже активно діяли й мали значний вплив на політичні процеси в Східній Європі.  Сприяла цьому унія між Литвою та Польщею, внаслідок якої глава обох держав — великий князь литовський та король польський — Казимир тривалий час вимушений був перебувати в Польщі, не маючи змоги займатись поточними справами у Литві. Більше того, Пани-Рада отримала повноваження захищати місцеві інтереси перед самим Казимиром як польським королем.


2. Перехід українських земель під владу Польщі. Скориставшись політичною і династичною кризою в Галицько-Волинському князівстві, Польща у 1340 р. включається у боротьбу за Галицько-Волинську спадщину. У результаті цієї боротьби Галичина та Західна Волинь відійшли Польщі (1387). За ініціативи польського короля тут починають роздавати землі дрібній польській шляхті під умовою несення військової служби. Разом із шляхтою сюди переселявся і простий люд – селяни, ремісники, торговці, причому не тільки поляки, але й німці, євреї.  Об’єднання в одній державі Польщі, Литви та України поставило Річ Посполиту у ряд наймогутніших держав Європи. Вона одержала перемогу у Лівонській війні з Москвою.


Чи продовжуватиме існувати унія Литви з Польщею? Чи, зберігши Свидригайла на престолі, українці домінуватимуть у Великому князівстві? Чи отримають поляки доступ до величезних українських земель Великого князівства?  Проте, як свідчила доля Галичини, що першою потрапила під владу Польщі, з переходом українських земель від Литви до Польщі було поставлено під сумнів саме існування українців як окремої етнічної спільності. * * * Між XIV і XVI ст. на авансцену вийшли країни, які в наступні століття визначатимуть долю України. Спочатку вражаючих успіхів на Україні добилася Литва, правління якої виявилося найбільш прийнятним для українців. Але більш численна й агресивна польська шляхта поступово витіснила литовців з України.


«Історія України» Ореста Субтельного - ґрунтовний підручник з української історії нерадянського штабу, на якому згодом вчилося не одне покоління вітчизняних студентів. Підручник став справжньою класикою навчально-історичної літератури, перевидавався в нашій державі десятки разів.  Під владою польщі та литви. Протягом тисячоліть Україна була тиглем таких могутніх політичних формувань, як скіфська, сарматська та Київська держави. Її люд — господар власної долі — справляв вплив, нерідко вирішальний, на життя сусідів. Цивілізації, що розвивалися на Україні, перебували на авансцені культурних і суспільно-економічних подій усієї Східної Європи.


У польсько-литовську добу відбуваються важливі процеси і в соціальній сфері: формуються шляхетський та міщанський стани; православне духовенство починає втрачати позиції і активно витісняється католицьким; різні категорії селян перетворюються на одну верству — кріпаків; виникає нова соціальна група — козацтво.


Після війни 1351—1352 рр. між Польщею і Литвою Галичина залишилась під владою Польщі, а Берестейщина і Волинь перейшли до Литовської держави. Слайд 3. Гравюра битви на Куликовому полі. Слайд 4. Слайд 5. за князя Гедиміна (1316—1341 рр.) вона захоплює значну частину Білорусі, а його сини Ольгерд і Кейстут приєднують Чернігово-Сіверщину (1357—1358 рр.), Поділля (1363 р.), Київщину (1362 р.). Відтепер історія українських земель стає пов'язаною з історією феодальної Литви. Слайд 6. Слайд 7.  В Литві вводився польський взірець адміністративно-територіального поділу, при цьому українські землі роздавалися католицькій церкві. Слайд 24. Свидригайло Ольгердович.


Великого князівства Литовського та Польщі південно-західних руських земель. Особливості політики великих. Литовських князів на українських землях та політичного устрою держави.  Отже, на початок 60-х років XIV ст. під владою Литви опинилася велика частина території України – Чернігово-Сіверщина, Київщина, Переяславщина, Поділля, більша частина Волині. Внаслідок цього Велике князівство Литовське стало великою феодальною державою. 2. Політика великих Литовських князів на українських землях. Політичний устрій держави. Починати висвітлювати цю проблему слід з того, що приєднані до Литовського князівства землі за територією й кількістю населення були в 5 разів більшими, ніж власне Литва.


Усі українські землі, що раніше належали Литві, переходили під владу безпосередньо Польщі. Для України Люблінська унія мала вкрай негативні наслідки. Опинившися під владою кріпосницької й католицької Польщі, переважна більшість українських земель зіткнулися з загрозою для самого існування українців як окремої народності. Внаслідок унії польські магнати і шляхта здобули великі можливості для привласнення українських земель, нещадного визиску селян і міщан та для духовного поневолення народу. Українському народові доводилося докладати величезних зусиль, щоби не дати себе знищити чужій силі. Ці з


Так, українські землі потрапили під владу іноземних держав: Польщі, Угорщини, Литви, Османської імперії й Московської держави. Умови розвитку культури в цих державах були різними. Попри негативність цього процесу, він мав і позитивний момент: культура українських земель стала відкритою для зовнішнього впливу.  Населення українських земель не чинило опору литовським князям. Останні дотримувалися на захоплених землях правила: «Ми старину не рушимо, а новини не вводимо».


Після війни 1351—1352 рр. між Польщею і Литвою Галичина залишилась під владою Польщі, а Берестейщина і Волинь перейшли до Литовської держави. Поставши в середині XIII ст., Литовська держава поступово посилює свій вплив і розширює територію.  В Литві вводився польський взірець адміністративно-територіального поділу, при цьому українські землі роздавалися католицькій церкві. Все це не могло не викликати опору проти покатоличення і засилля польських феодалів. По смерті Вітовта у 1430 р. цей рух очолив молодший брат Ягайла — Свидригайло Ольгердович.


Тема работы: Українські землі у складі Литви і Польщі (XIV – перша половина XVII ст.) по предмету История. Размер: 27.68 КБ. Содержит 16969 знаков, 0 таблиц и 0 изображений. . .РЕФЕРАТ .НА ТЕМУ . Українські землі у складі Литви і Польщі Х1У перша половина ХУП .Виконала .учениця 11 класу .Коломієць А. В. .План .1. Українські землі у


1. Утворення Великого князівства Литовського 2. Політичний розвиток українських земель під владою Великого князівства Литовського від Кревської до Люблінської уній 3. Соціально-економічний розвиток українських земель у складі Великого князівства Литовського та Польщі.  1385 р. – спроба союзу Литви та Польщі проти Тевтонського ордену Передбачала: обрання великого князя Литовського Ягайла польським королем (одружувався на польській королеві Ядвізі) приєднання ВКЛ до складу Польської корони хрещення Литви за католицьким обрядом (остання язичницька країна в Європі, до того більшість Гедіміновичів були православними) АЛЕ Проти виступила литовська знать, невдоволена зникненням їхньої держави.


Процес входження українських земель до складу Литви та Польщі та процес об’єднання обох держав розглядатимуться в розділі першому «Українські землі під владою Литви та Польщі у ХІV – ХVІ ст.» При написанні цього розділу автор використовував джерела з історії Литовської держави, насамперед Густинський літопис, умови Кревської унії, та погляди істориків різних історичних періодів, таких як М.Грушевський, Д.Дорошенко, В.Антонович, та ін. що досліджували даний період. Незважаючи на намагання Литви та Польщі об’єднатися в одну державу, цей процес після Кревської та Городельської унії призупинився.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

как русифицировать cimco edit 8

3750 приказ мо рф

check you архив фото