українські землі у складі вкл та польщі план конспект

українські землі у складі вкл та польщі план конспект


Після розпаду Київської Русі та Галицько-Волинського князівства українські землі потрапляють під владу сильніших європейських держав. В ХІ ст. Угорщина захопила Закарпаття, в ХІV ст. Литва приєднала більшу частину українських земель – Волинь, Поділля, Ліво- та Правобережну Україну, Польща захопила Галичину, Молдавія приєднала Буковину, у ХV ст. Московська держава захопила Чернігово-Сіверщину. Оскільки більшість українських земель в той час перебувала у складі Литви та Польщі, цю добу називають литовсько-польською.  План. 1. Українські землі у складі Литви та Польщі. 2. Виникнення українського козацтва. Запорозька Січ.


Тема 5. Українські землі у складі Великого князівства Литовського та інших держав (друга пол. XIV - перша пол. XVI ст.) Боротьба Польщі та Литви за Галицько-Волинську спадщину.Кревська унія. Утворення Кримського ханства. Виникнення козацтва.  Кревська унія – державно-політичний союз між Польським королівством і ВКЛ, укладена 14 серпня 1385 р. в м. Крево. Унія передбачала:- перехід у католицтво Ягайла, його родичів і всіх литовців, - шлюб Ягайла з Ядвигою, приєднання ВКЛ до складу Польської держави. Владислав II Ягайло Великий князь Литовський і польський король (1386-1434 рр.) Ядвіга I королева Польщі з 1386 р. Слайд #9.


Статус українських земель у складі Польщі. Західною Україною прийнято називати землі з переважно українським населенням, які в 20-30-х роках увійшли до складу Польщі, Румунії і Чехо-Словаччини. Українці, не змігши у ході визвольної боротьби 1917-1920 рр. відстояти державну незалежність, були приречені відігравати другорядну роль у політиці цих держав. Найбільше українців опинилося у складі Польщі. Це передовсім жителі Східної Галичини, яка до 1918 р. була частиною Австро-Угорської імперії. Польські власті поділили її на три воєводства: Львівське, Тернопільське і Станіславське.


Соціально-економічний розвиток українських земель у складі ВКЛ та ПК Татарський фактор – регулярне спустошення “уходництво” на бортних землях як основа (поруч із землеробством) економіки України Характерні права-привілеї для кожного стану, регіональне право селяни державні та приватні, як були: данники, тяглі, “слуги”; “похожі” та “непохожі”. Розмитість меж міщани Спочатку – майже селяни ВПК – переважно польсько-німецькі, більш розвинуті ВКЛ – на 90% руські, аграрні Магдебургія – вилучення міщан з під юрисдикції коронної чи приватної адміністрації, запровадження місцевого


План: 1. Українські землі у складі Великого князівства Литовського. 2. Від Литовсько-Руської до Польсько-Литовської держави. 3. Люблінська унія та її наслідки. 1. Українські землі у складі Великого князівства Литовського. Литовське князівство утворилося в XIII ст. У XIV ст., за князя Гедиміна (1316-1341 рр.) та його синів Любарта і Ольгерда (1345-1377 рр.) Литва здобула більшу частину білоруських, українських, частину російських земель. Так утворилося Велике князівство Литовське, у складі якого руські землі становили 9/]0 території. Таке стрімке зростання Литви за рахунок східнословянських зем


Під впливом Великого князівства Литовського (далі - ВКЛ) опинилася Волинська, Подільська, Київська (разом з Переяславщиною) та Чернігово-Сіверська землі. Наслідком просування ВКЛ на руські території стало "зрущення" литовської держави, що знайшло своє відображення у її повній назві: Велике князівство Литовське, Руське та Жомоїтське. Литва проводила досить лояльну політику щодо місцевого населення, зберігши, по-суті, автономність руських князів.  В цей період на перший план суспільного життя України виходить козацька верства, яка здійснила гуманістичний для свого часу акт - поставила зброю на охорону культури та освіти.


12. Соціально-економічний розвиток українських земель у складі ВКЛ та ПК. Татарський фактор – регулярне спустошення “уходництво” на бортних землях як основа (поруч із землеробством) економіки України Характерні права-привілеї для кожного стану, регіональне право селяни міщани державні та приватні, як були: Спочатку – майже селяни данники, тяглі, “слуги”; ВКЛ – на 90% руські, аграрні “похожі” та “непохожі”. Розмитість меж ВПК – переважно польськонімецькі, більш розвинуті Магдебургія – вилучення міщан з під юрисдикції коронної чи приватної адміністрації, запровадження місцевого самоврядування шл


10 875. Українські землі у складі Польщі в 1921-1938 роках. Міжвоєнна Польща була багатонаціональною державою. Майже половину її території становили так звані «східні креси» — західноукраїнські і західнобілоруські землі. Близько третини населення країни були представниками національних меншин.  Асиміляторська політика Польщі на західноукраїнських землях, тобто полонізація, насамперед позначилася на стані народної освіти. Під тиском націонал-демократів польський сейм у 1924р. прийняв закон про переведення українських народних шкіл на навчання двома мовами. Згідно з ним у двомовних школах історія і географія викладалися польською мовою, вивчення польської мови стало обов'язковим.


Становище українських земель у складі Великого Князівства Литовського. Політичний устрій Гетьманщини наприкінці ХVІІ - першій половині ХVІІІ ст. Голод 1932-1933 рр.: причини і наслідки. Соціально-політичне та культурне життя на Україні в 1945-1953 рр.  Проте падіння Галицько-Волинського князівства привело до епохальних змін у всій історії України. Українські землі як і раніше складатимуть частину тих або інших могутніх політичних організмів — але не тут битимуться серця цих організмів. За винятком тих рідкісних моментів у всій подальшій історії України, коли її жителям вдавалося так чи інакше самостверджуватися, їх долі тепер розв'язуються в далеких чужих столицях — Варшаві, Москві або Відню.


ВКЛ стало федерацією земель-князівств, в тому числі і руських: Київщини, Чернігово-Сіверщини, Волині, Поділля. Тут сиділи князі з литовської династії Гедеміновичів. В руських землях збереглася стара система управління.  З північного сходу на ВКЛ наступала централізована Московська держава. У цій війні 1503 р. Литва втратила 19містЧер-нігово-Сіверщини, які відійшли до Московської держави. У війнах з Московією Литва знемагала.  Українські землі у складі Польщі увійшли до шести нових воєводств: Руського, Белзького,Волинського , Київського, Подільського, Брацлавського. Негативні наслідки. Ця угода сприяла


Після включення українських земель до складу Великого князівства Литовського Ольґерд відновив удільний устрій. Але, як правило, на чолі князівств стояли представники литовських династій Ґедиміновичів і Ольґердовичів.  На загарбаних українських землях політика Польщі докорінно відрізнялася від литовської. Поляки навіть не намагалися знайти спільну мову з місцевою елітою, а відразу запроваджували польську систему управління, передаючи її виключно в руки поляків.  4. Складіть розгорнутий план за темою: «Українські землі в складі Великого князівства Литовського».


Тема работы: Українські землі у складі Литви і Польщі (середина XIV – перша половина XVII ст.) по предмету История. Размер: 81.94 КБ. Содержит 115573 знака, 0 таблиц и 0 изображений. .УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ У СКЛАДІ ЛИТВИ І ПОЛЬЩІ СЕРЕДИНА XIV ПЕРША ПОЛОВИНА XVII СТ. .Ослаблені монголо татарськими нападами, роздроблені на окремі князівства


Поляки почали широку колонізацію українських земель, а українці зазнавали всіляких утисків: соціального, національного, релігійного.  Згідно її умов білоруські землі залишалися під владою автономного князівства, а українські відійшли до Польщі. На українських землях були створені воєводства. Посилився національний гніт.


При Ольгерді територія Великого Князівства Литовського складалася на 80% з українських і білоруських земель. До 1385 р. українці мали рівні права з литовцями. Українські князі входили до складу великокнязівської ради, займали високі посади у війську й адміністрації. Українська мова була державною мовою, українська культура, право («Руська правда») панували в литовській державі. Православна церква була пануючою.


Польські власті штучно стримували розвиток української кооперації (надавалися пільги польським кооперативам, обмежувалася діяльність українських другорядними господарськими сферами).  Українські землі під владою Польщі: Східна Галичина (Львівське, Тернопільське і Станіславське воєводства). Західна Волинь і Західне Полісся (Волинське і Поліське воєводства) - перейшли до Польщі після радянсько-польської війни. Холмщина і Підляшшя (Люблінське воєводство). Паризька конференція 1919 р. дала дозвіл на тимчасову окупацію Польщею Східної Галичини. 14 березня 1923 р. - Рада послів великих держав визнала Східну Галичину частиною Польщі.


1. Правовий статус західноукраїнських земель у складі Польщі та її політика щодо українців. На початку 20-х pp. значна частина українських земель - Східна Галичина, Західна Волинь, Полісся, Холмщина, Підляшшя, Буковина, Закарпаття, на яких проживали більше 7 млн. українців, залишилася поза межами радянської України, ввійшовши до складу інших держав - Польщі, Румунії й Чехословаччини. Після поразки в українсько-польській війні 1919 р. найбільше українців опинилося в складі Польщі.  У політичному, соціально-економічному й культурному плані воно було менш розвинутим, ніж галицькі українці. Польський уряд із самого початку своєї діяльності взяв курс на поступову полонізацію українського населення, маю-. 253.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

как русифицировать cimco edit 8

check you архив фото

3750 приказ мо рф