українські землі у складі російської імперії в 19 ст.

українські землі у складі російської імперії в 19 ст.


Включення українських земель до складу Російської імперії. В останні десятиріччя XVIII ст. в Україні відбулися надзвичайно глибокі хоча й зовні непомітні зміни. Та ж сама земля, ті ж самі люди, але принципово інше становище.  Загалом у національному складі населення Південної України наприкінці XVIII ст. домінували українці. У 1782 р. вони становили 71,5 %. Найбільше було їх у Херсонській губернії (90,6 %), найменше — у Таврійській (24,4 %), до складу якої входили Крим і значна частина Чорноморського та Азовського узбережжя.


46. Адміністративно – територіальний стан українських земель у складі Російської та Австрійської імперій на початку 19 ст. 1. Українські землі у складі Російської імперії. У кінці XVIII ст. територія сучасної України була поділена між двома імперіями: Російською та Австрійською. До складу Російської імперії входили: Слобожанщина, Лівобережжя, Правобережжя. У к. XVIII ст. до Росії були приєднані землі Причорномор’я та Крим. Розпочався процес засвоєння нових територій. Усі українські землі, що входили до складу Російської імперії, були поділені відповідно до адміністративно-територіального поділ


Внаслідок геополітичних змін в кінці ХV ІІІ ст. українські землі увійшли до складу двох імперій – Російської та Австрійської (з 1867 р. – Австро-Угорської імперії). В 80-х роках ХVІІІ ст. на Лівобережній Україні були остаточно скасовані залишки української автономії (у 1781р. – полково-сотенний устрій, у 1783р. – перетворення козацьких полків у регулярні).  Культура України другої половини XVII - першої половини XVIII ст. Тест на повторення 19. Тема 20. УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ В ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ XVIII СТ. КУЛЬТУРА Основні терміни, поняття, імена Навчальна гра 20. Перший мільйон. Навчальний тест 20. Українські землі в другій половині XVIII ст. Культура Тест на повторення 20. Основні терміни, поняття, імена Навчальна гра 21.


Після приєднання українських земель до Російської імперії, на них було поширено загальноімперський адміністративний устрій. На середину ХІХ ст. з 10 генерал-губернаторство Росії три розташовувалися у Наддніпрянщині. Генерал-губернаторство – велика територіально-адміністративна одиниця, до складу якої входило декілька губерній. Генерал-губернаторів призначав і звільняв лише імператор, він мав практично необмежену владу (військову, адміністративну, судову, фінансову). До складу трьох генерал-губернаторств на українських землях входило 9 губерній, в яких адміністративно-виконавчу функцію здійснюв


Промисловий переворот в українських землях, що належали Російській імперії, розпочався у ЗО—40-х роках. Він поклав початок новому етапові розвитку вітчизняної промисловості, що тривав до скасування кріпосного права 1861 р. У цей період зберігалася певна спадкоємність тенденцій в економічній сфері.  40. Суспільно – політичне життя України у складі Російської імпері в другій половині 19 ст. Наприкінці XVIII — початку XIX ст. в Україні розпочинається національно-культурне відродження. Суть цього процесу полягає у відновленні різних сфер (національної, духовної, культурної, мовної тощо) буття народу після їхнього занепаду.


ТЕМА № 6 „Державно-правове становище українських земель у складі Російської та Австро-Угорської імперій (1764-1917 рр.)” (4 години). для І курсу факультетів кримінальної міліції, міліції громадської безпеки та факультету з підготовки слідчих.  2. Грицак В.М. Губернатор в державному механізмі Російської імперії в другій половині ХІХ ст. – Харків: НУВС, 2003. – 160 с.  Зміни в державному ладі Російської імперії на початку ХХ століття пов’язані з революційними подіями 1905–1907 рр., в яких активну участь взяло і населення України. Ці зміни вплинули і на державно-правове становище українських губерній.  Проект був доопрацьований Державною радою і 19 лютого 1861 року схвалений царем.


Росі́йська імпе́рія (рос. Российская империя) — історична колоніальна держава, що виникла на основі земель колишнього Московського царства, цю назву вона отримала в процесі петровських реформ 1708–1721 рр, відомих також як «прорубування вікна в Європу». Під час проголошення імперії первинна назва звучала як «Всеросійська імперія», що було засвідчено документами «правлячого Сенату» в 1721 році. Держава проіснувала до Лютневої революції 1917 року.


Території, що перебували під владою Російської імперії, прийнято називати Наддніпрянською Україною, у складі Австрійської імперії – західноукраїнські землі. Адміністративно-територіальний поділ не враховував етнічного складу населення. На Лівобережжі українці складали 95% населення, Слобожанщині – 86%, Правобережжі – 85%, Півдні – 74%.


лекция на тему Українські землі у складі Російської Імперії в другій половині XIX ст. Подробнее о работе: Читать или Скачать.  Українців у складі інтелігенції було трохи більше третини. Загалом, представники корінної нації - українці - були у меншості в найважливіших соціальних групах, які забезпечували соціально-економічний прогрес суспільства. Більшість українців, як і раніше, становили селяни.


Місто України, де у XIX ст. було створено Новоросійський університет: Харків. Київ.  Представники опозиційної течії на українських землях у складі Російської імперії, які застосовували практику «ходіння в народ»: соціал-демократи. декабристи.  19. Запитання. Відома діячка народницького руху, правнучка останнього гетьмана України Кирила Розумовського, учасниця терористичних замахів на царя Олександра ІІ: Серафима Гопнер.


1. Доповніть твердження. У лютому 1832 р. після придушення польського повстання царський уряд призначив київського генерал-гу- бернатора керувати т. зв. Південно-Західним краєм, до складу якого належали такі губернії: 1 Катеринославська; 2 Київська; 3 Волинська; 4 Подільська; 5 Полтавська; 6 Харківська; А 1, 2, 5 Б 2, 3, 4 В 2, 4, 6 Г 3, 4, 5 2. З яким історичним діячем пов’язана подія, по яку йдеться? «Представник української знаті був таємно прийнятий у Берліні міністром Герцбергом. У розмові змалював невтішне становище своїх земляків і від чийогось імені висунув клопотання, щоб Україна на в


ХІХ ст. у Російській імперії ⠀ Причини реформ ⠀ Криза феодально-кріпосницьких відносин. Відставання економіки Росії від країн Європи. Поразка Росії в Кримській війні. Смерть імператора Миколи І і прихід до влади в Росії молодого та перспективного правителя Олександра ІІ. ⠀ Селянська реформа 1861 р. ⠀ 19 лютого 1861 р. російський імператор Олександр ІІ проголосив Маніфестом скасування кріпацтва в Росії. Скасовано особисту залежність селян від поміщика. Земля передавалася селянським общинам за викуп. 20% поміщику сплачували селяни, решту платила держава. Селяни мали погасити борг державі протяго


Україна в складі Російської імперії в першій половині XIX ст. Політичне становище й соціально-економічний розвиток українських земель у складі Австрійської імперії в 19 ст. Австрійська імперія за політичним устроєм являла собою багатонаціональну імперію: конгломерат двох великих народів - австрійців і угорців, і ряд менших етнічних груп. Тут жодна нація чи народність не мала абсолютної більшості, тому жодна національна культура не була такою визначальною, як російська культура в царській імперії. Проте найвпливовішою нацією були австрійці, а німецька мова переважала в армії і серед чиновництва


9/10 території України (Слобідська, Лівобережна, Правобережна, Волинь, Південь) - у складі Російської імперії. Ці землі пізніше отримали назву Наддніпрянської України. 1/10 території, а саме Західна Україна - у складі Австрійської імперії. Поділ України російсько-австрійським кордоном, політика гноблення збоку імперій негативно впливали на формування української нації. 1. Життя українців в межах Російської імперії у XIX ст. відзначено важливими подіями. 1812 р.- війна проти наполеонівських військ. На Україні почали формуватися козацькі.


Наприкінці XVIII — на початку XIX ст. приєднані різного часу до Московського царства (з 1721 р. — Російської імперії) українські землі — Слобожанщина, Лівобережжя, Правобережжя, Південь — були єдиною територіальною цілісністю і називались у народі Наддніпрянщиною або Наддніпрянською Україною. Вона охоплювала 90% української території й була історичним, політичним, культурним центром України. Російська імперія грунтувалася на принципі абсолютистської влади царя, не визнавала прагнень українського народу до власної держави.  На ярмарки України потрапляло 40% і продавалося 26% загального обсягу товарів, якими торгували в імперії. Український експорт становив 60% загальноросійського.


Капіталістична еволюція України у складі Російської імперії, її особливості. Українські землі у складі Російської імперії наприкінці ХVІІІ – у першій половині ХІХ ст. Українські землі наприкінці XVII - у першій половині XVIII ст.  До середини 19 ст. з 10 генералгубернаторств всієї Російської імперії 3 припадало на Україну. Отже, всі 9 губерній, а саме: Харківська, Чернігівська і Полтавська; Київська, Подільська і Волинська; Катеринославська, Херсонська і Таврійська — входили в Малоросійське, Київське та Новоросійсько-Бессарабське генералгубернаторства. У діючих на той час російських законах генерал-губернатором називалося посадова особа, якій вверялось головне завідування однією або кількома губерніями.


"Перекинувся в могилі": в мережі спалахнув скандал через "російського" Нестора Літописця. Карина Бондаренко 26.4т 38. У МОН пообіцяли розібратися з мемом в підручнику історії. 60.2т 114. Не ті міста, не ті країни: українців обурив підручник із географії. 91.1т 1т. "Не війна, а конфлікт": в Україні зажадали змінити підручник з історії. Льодовики: утворення та типи 11т. При відкритих вікнах і в масках: оприлюднені правила ЗНО та іспитів на карантині 38.8т. Скелет людини: будова 11.2т. МЕНЮ.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

как русифицировать cimco edit 8

check you архив фото

3750 приказ мо рф